PH2017 - Supercross utrka na stazi "Marof" u Bedekovčini! 29.10.2017

Možda ću biti malo pretenciozan, ali kao krunu motocross sezone 2017 imali smo utrke supercrossa na stazi "Marof" u Bedekovčni. Zanimljiva je bila ova MX sezona. Iz razno raznih razloga, sezona se dobrano razvukla u jesen i kad smo već svi mislili da je sad gotovo, odjednom se pojavila informacija da se organizira još jedna utrka "na Marofu" i to ne bilo kakva, već utrka Supercross Prvenstva Hrvatske.

Direktna je to zamjena za otkazanu utrku u Jaski na stazi Mladina. Bez te utrke ne bi bilo dovoljnog broja vožnji i prvenstvo u supercrossu bi bilo nevažeće. Gdje si bio nigdje, što si radio ništa. Utrka u Jaski je otkazana zbog bojkota vozača koji nisu bili zadovoljni pripremom staze. Da ne ulazim previše u detalje jer ih niti ne znam, organizatori su tvrdili da je staza u redu, vozači su tvrdili da nije. Prema onome što sam čuo od par vozača i vidio na tv reportaži, mislim da su vozači bili u pravu.

Start MX2 / Open


Organizacije trke u Bedekovčini se prihvatio Marinko Hranić ispred Moto kluba Bedekovčina, na stazi "Marof" u vlasništvu Udruge motorista Bedekovčine, odnosno Vlade Groša. Glavni sponzori trke su bili Općina Bedekovčina, Sportska zajednica općine Bedekovčina, Motociklistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, firma Gradex, A-Z Novosel, Torte i slastice Tri užitka, Panolin i Inter Cars.

Informaciju o trci sam dobio u nešto manje od dva tjedna od planiranog datuma održavanja. Možda to izgleda kao dosta vremena, ali svatko tko se ikad prihvatio organizacije ičeg malo kompleksnijeg od obiteljskog roštilja, zna da je to ekstremno kratko vrijeme za pripremu. Međutim kad sam čuo tko je sve uključen u organizaciju, za mene nije postojala nikakva sumnja da će sve biti završeno na vrijeme. Natjecanja za Prvenstvo Zagorja na motocross stazi "Marof" se održavaju već par godina i sve je to već prilično uhodano. Znao sam da će Vlado Groš kao vlasnik staze i predsjednik Udruge motorista Bedekovčine pomoći u svim detaljima, a također i ostatak ekipe koju je okupio Marinko. Jedina briga mi je bila hoće li vrijeme poslužiti, a kako se na kraju pokazalo, vrijeme je bilo odlično.

Matija Kelava, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi MX Open


Kao svojevrsna nadogradnja nad trkama koje su se ovdje vozile do sada, organizirano je i tv praćenje od strane Kreator TV. Planiran je i prijenos uživo, ali se na žalost pokazalo da će normalna povezanost na Internet kod nas biti stvarnost kad u drugim zemljama već bude normalna teleportacija druge ili treće generacije, tako da su utrke snimane s 4 kamere i kasnije prikazane na tv-u i youtube.

Da ne duljim, sve je organizirano u datom roku i u nedjelju je sve bilo spremno. Glavna razlika između motocrossa i supercrossa je u tome da je supercross "intenzivniji", ne vozi se vremenski već na broj krugova, a krugovi su kraći i s više tehničkih elemenata. Iz tog razloga je staza "Marof" prepravljena tako da se nakon glavnog skoka uzbrdo nije išlo desno na novi dio staze, već ravno gore i lijevo, kako se vozilo i prije dogradnje. Na tom prijelazu je bio dodatni skok koji je odglumila bankina novog dijela staze. Nakon spuštanja te ponovnog kretanja uzbrdo, nije se išlo do vrha već se presjeklo lijevo, trasom kojom inače voze manje discipline. U prijevodu, izbačena su dva dijela staze koja su bila relativno ravna i tehnički manje zahtjevna. Sve to je rezultiralo kraćim krugovima s puno više skokova i zavoja i na cijeloj dužini staze je non-stop bila neka akcija. Baš kako je i karakteristično za supercross. Osim toga, natječe se do 18 vozača i maximalni broj bodova je 20, a ne 25 kao u motocrossu.

Nikola Hranić, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi MX2


Vozile su se tri vožnje. Prva vožnja je bila zasebna i kod nje su se dijelile nagrade za najbolji start u svim klasama, tzv. "Holeshot", odnosno nagrada za vozača koji prvi stigne do prvog zavoja nakon starta. Težina najboljeg starta je bila 50 eura!
Druge dvije vožnje su se zbrajale klasično kao u motocrossu, a za njih su u juniorskim i Pro klasama osigurani pehari, medalje, poklon paketi i novčane nagrade za prve 3 pozicije u iznosu 500-300-200 kn (Pro klasa).
Inače sam prošlih godina znao čuti i pro i kontra argumente za novčane nagrade. Kontra grupa je stava da će novčane nagrade pokvariti dobru atmosferu i stvoriti konkurenciju i gledanje ispod oka, dok je pro grupa stava da novčane nagrade mogu pomoći vozačima u održavanju motora i opreme i da će im biti lakše da se odluče za natjecanje. Ovdje sam na strani pro grupe, novčane nagrade su u redu i trebalo bi ih biti, pa makar i u nekom simboličnom iznosu.

Kristian Jakopec, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi MX85


Službeno otvorenje natjecanja je bilo najavljeno za 13h, a prva vožnja je bila već oko 10:20 h što je također bilo najavljeno. Da se počelo kasnije, jednostavno bi dan bio prekratak za sve vožnje. Vozile su sve klase (MX65, MX85, Veterani A i B, B-liga MX2 i Open, Pro MX2 i Open) jedino nije bilo MX50 jer su se pojavila samo 2 vozača. U prosjeku je u svim vožnjama bilo 10-15 vozača. S obzirom da rampa na Marofu ima 20 mjesta, a u supercrossu se natječe do 18 vozača po grupi, mislim da s obzirom na odlične uvjete i organizaciju te novčane nagrade, svakom vozaču koji se možda dvoumio pa na kraju nije došao na trku, može biti žao što nije nastupio.

Vozači su bili iz Hr, Slo, BiH i Mađarske. U jutarnjim vožnjama nije bilo baš gledatelja, ali kasnije su se skupili kako je dan odmicao. Vrijeme je bilo izvrsno za vožnje, dosta oblačno, ali bez kiše. Odnosno, na samom startu zadnje vožnje dana je izgledalo da će se se spustiti ogromni pljusak, ali sve je prošlo s 2-3 poveće kapi kiše. Čak je u nekim trenucima bilo i sunca.

Luka Kunić, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi MX65


U klasi MX65 je bilo prijavljeno 8 vozača, a prvak klase je postao Luka Kunić na kraju s 3 boda prednosti isped Matije Šterpina. Treće mjesto je osvojio Dino Lončar.

Sve informacije o prvacima u klasama su napisane temelju NESLUŽBENIH rezultata sa stranice hms-moto.

U B ligi u klasi MX2 s uvjerljivom bodovnom prednošću prvak je postao Nino Prša, a iza njega su se smjestila dva slovenska vozača, Timotej Ledinek i Klemen Popovič.

Nino Prša, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi B-liga MX2



Gašper Vrhovec prvak je u B-ligi MX Open sa samo jednim bodom prednosti ispred Davida Štajcera. Treći je bio Ivica Jakopec. 

Gašper Vrhovec, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi B-liga MX Open


Klasa Veterani A, odnosno veterani do 50 godina je uvjerljivo pripala Danku Braimu. Jedina 3 boda mu je oteo inače drugi, Mario Klanjčić u prvoj vožnji Bedekovčine. Treće mjesto za Igora Drešara.

Veterani B, odnosno preko 50 godina za 58. godišnjeg Alojzija Fortunu iz Slovenije. Drugi je Dragutin Marović, a treći Krešimir Besednik.


Kristian Jakopec je također sa samo jednim bodom prednosti ispred Patrika Ujčića postao prvak klase MX85. Treći je Borna Pažić. Inače, u Bedekovčini je najbolji bio mađarski vozač Noel Zanocz.


U najjačoj klasi MX Open uvjerljivi pobjednik i prvak je Matija Kelava. Jedina 3 boda mu je oduzeo drugi Janko Martinac u zadnjoj vožnji Bedekovčine. Inače je to bila jedna od napetijih vožnji dana, ali vrlo vjerojatno je Kelava malo smanjio tempo jer je pobjedničko postolje praktično osvojio već do te vožnje.

Danko Braim, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi Veterani A


I za kraj, klasa MX2 u kojoj je prvak postao Nikola Hranić. Ako nisam pogriješio u čitanju rezultata, Nikola je jedini vozač u svim klasama koji nije dopustio protivnicima da budu makar jednom ispred njega, pobijedio je u svim vožnjama. Drugi je Marko Divjak, a treći Vinko Evačić

Alojzije Fortuna, Prvak Hrvatske u supercrossu u klasi Veterani B


O samoj organizaciji sam već pisao na početku, ali imam samo riječi hvale. U manje od dva tjedna okupiti tim ljudi različitih profesija i zadataka te urediti stazu i okoliš da bude na visokoj profesionalnoj razini nije nimalo lak zadatak. Od gledatelja oko staze i vozača sam čuo sam pohvale.

S obzirom da je Kreator TV snimao vožnje, ja sam se držao samo fotkanja što je rezultiralo time da sam se malo "zafotkao" pa sad imam malo puno previše slika ;-)

Sve u svemu, jedna odlična trka za zatvaranje natjecateljske sezone! Kažu neki da u izvještajima pišem samo hvalospjeve, ali što mogu kad je tako kako je :-)

Slike: Facebook "Photo video by Damir Glavač"

Rezultati: "Speed-Timing" - rezultati SX Bedekovčina

Rezultati: HMS 31.10.2017. Neslužbeni ukupni redoslijed SX za 2017

Video: Youtube "Kreator TV" Prvenstvo Hrvatske u supercrossu Bedekovčina 2017. - snimka utrke



Objavi komentar