PZ2017 - Utrkom u Loboru završila sezona 2017!, 8.10.2017

Dočekali smo konačno i dva puta odgađanu utrku u Loboru! Spletom okolnosti, utrka koja je trebala biti prva u kalendaru, na kraju je završila na kraju sezone. Ali vrijedilo je čekati!

Prije nje smo imali dvije utrke za koje na žalost nisam ulovio vremena posvetiti im poseban članak, prvo u Breznici, a zatim u Bedenici.

Utrka u Breznici je vožena 24.9.2017. Obilježila ju je dosta blatna staza jer je noć prije i ujutro padala dosta jaka kiša, pa je i sama utrka došla u pitanje. Srećom, kiša je prestala tijekom jutra pa se staza posušila do upotrebljivosti za natjecanje, a treninzi i prve vožnje su je dodatno osušili. Vrijeme je tijekom utrke bilo vrlo ugodno.

U Bedenici je utrka voženja 1.10.2017 u vrlo dobrim vremenskim uvjetima, lijep poluoblačan dan bio je idealan za vožnju. Utrku je obilježilo nekoliko padova koji na kraju ipak nisu završili teško kako su izgledali.

A utrka u Loboru je bila pravi završetak sezone. Kiša koja je padala u petak je natopila stazu koja je bila odlično pripremljena tako da u nedjelju nije mogla biti bolja. Svi sa kojima sam razgovarao su imali samo riječi hvale za uređenost staze. Čini mi se da sam u prošlosti znao uputiti neke kritike na organizaciju u Loboru, ali sad stvarno ne mogu smisliti nikakav prigovor. Uzevši u obzir da se ovdje voze sve discipline, organizacija je bila odlična. Početak je najavljen ranije nego inače, u 11h jer se voze sve discipline, a u ovo vrijeme noć pada sve ranije. Stvarni početak je bio u 11.30 h, a sve je završilo podjelom pehara negdje oko 19 h.

Amater MX2

Gledatelja je bilo dosta, iako manje nego na prvoj ljetnoj trci. Zato je vozača bilo puno, ukupno 133 prijavljena u svim disciplinama. U tako velikoj konkurenciji teško mi je izdvajati neke događaje iz motocross dijela jer ih je jednostavno nemoguće sve pohvatati.

U Amater MX2 je nastupilo 30 vozača, a pobijedio je Simon Žunič iz Slovenije. Naš najbolji vozač je bio Nino Prša na 6. mjestu.

U Amaterima MX Open uvjerljivi pobjednik s prvim mjestima u obje vožnje bio je Rajko Korez iz Slovenije, a Ivan Klasić iz Hrvatske, naš najbolji vozač danas u ovoj klasi, je završio na 3. poziciji.

Veterani su standardno vozili u dvije klase, 40+ gdje je najbolji bio Ilc Uroš, a u 50+ je najbolji bio Marijan Vurnek.

MX65 & MX85 & MX Ladies

Luka Kunić je već u svojoj drugoj trci u klasi MX85 došao do ukupne pobjede. Drugoplasirani Kristian Jakopec je do sad izgledao nedodirljiv, ali u sljedećoj sezoni će morati puno jače zapeti ako želi pobjeđivati kao ove sezone. Još je rano za gatanje, ali Luka izgleda nevjerojatno siguran i pun snage u jačoj klasi tako da sam siguran da ćemo od njega u budućnosti još puno vidjeti. Dino Lončar je pobijedio u klasi MX65.

Maja Šketelj i njena vožnja na Marofu me još uvijek prati u mislima :-) ali na najboljem je putu da to izbriše jer je ovdje pobijedila u obje vožnje MX Ladies. A njezina prateća ekipa ima odličnu slovensku rakiju orehovaču koju nudi zainteresiranim posjetitljima njihovog boxa :-) S tim da ne znam jesmo li bili "Lost in translation" ili se nismo skužili, ali rekli su da imaju odličan pelinkovac, pa su skoro motorom po njega otišli u susjedni box i donijeli su tu rakiju orehovaču. Hm, treba nekako riješiti tu misteriju...

Nika Vorel je pobijedila u obje vožnje najmanje motocross klase, MX50. Davor Perčič je bio neuhvatljiv u klasi Moped. Stvarno mu motor ide nevjerojatno dobro, uopće se ne poznaje razlika ide li po ravnom ili uzbrdo. Svi ostali mopedi u brijegu usporavaju i gube snagu, a Davorov ide ko raketa.

Pro MX2 & MX Open

Sve ovo do sad što smo gledali je bilo odlično, ali kad su krenuli MX Pro (10 MX2 i 11 MX Open) kao da smo se prebacili u neki drugi svemir! Najbolji u MX Open je bio Slovenac Anej Doplihar. Neznam, on je došao iz nekog drugog svijeta? Do sad sam bio impresioniran vožnjama Martinca i Zvera, ali ovo kako Doplihar vozi je nešto drugo, nekakva posebna klasa. Jednostavno je bio neuhvatljiv za sve. Držao je svoj ritam od prvog do zadnjeg kruga bez gubitka tempa!
Dodatak: kako sam pisanje ovog teksta rastegnuo na par dana, u međuvremenu je Anej doživio dosta tešku nesreću na trci u Slovenskoj Orehovoj Vasi, pa mu ovim putem želim sve najbolje i brzi oporavak!

Nikola Hranić u Pro MX2 također nedodirljiv pobjedama u obje vožnje. Sa slabijim motorom vrlo dobro parira i Open vozačima.

Što se quadova tiče, bila su samo 2 pa je trka vožena, ali se nisu bodovali za prvenstvo. Pobijedio je Damjan Brinovšek ispred Gašpera Zdovca i rekao bi da je pobijedio "na mišiće". U obje vožnje je poveo Zdovc i držao vodstvo do otprilike polovine vožnje kad ga je Brinovšek prošao i odmah nakon toga odmaglio i napravio veliki razmak. Ono što nije dobro u ovakvim disciplinama s malo vozača je što voze po punoj dužini staze. Tada se desi da oba dvojica odu negdje gore na zavoj i nema ih pola minute pa se gledatelji za to vrijeme dosađuju i općenito na većini staze se za vrijeme utrke ne dešava ništa. To je kontraproduktivno za takve discipline. Trebalo bi napraviti skraćenu stazu da vozači naprave više prolazaka kraj gledatelja. Idealno bi bilo da su vozili kao i buggy gdje bi nakon glavnog skoka odmah skretali lijevo, a ne kao sad da idu gore desno na veliki zavoj.

Buggy

U buggy klasi je bilo 5 vozača, a ovaj put Antonio Bukal nije dao nikakve šanse konkurentima. Suverena pobjeda u obje vožnje. Evidentirano je i najmanje jedno zasipavanje gledatelja zemljom. Mičite se s guzice Bukalovog buggya! Ako možete pročitati onaj natpis na zadnjoj strani njegovog buggya, preblizu ste :-) Imali smo i jednog novog vozača, Mladena Hercega kojeg znamo iz autocrossa 1800ccm. Nije imao baš sreće, na kraju prve vožnje mu se potrgalo nešto oko prvog lijevog kotača, a u drugoj vožnji mu je pukao nosač zadnjeg desnog. Inače je do kvarova vozio dobro. Prvi mačići se valjda bacaju u vodu.

Autocross klasa do 1800ccm je donijela ogroman šok! Do sad neuništivoj Hondi Davora Cveka se u drugoj vožnji raspao homokinetički zglob što je šokiralo i samog Cveka koji je nakon tog šokantnog događaja samo ostao sjediti u autu čekajući da malo dođe k sebi :-) To je iskoristio Miroslav Ban i u autu Miroslava Groša pobijedio u drugoj vožnji te ukupno.

Autocross No Limit

U klasi Autocross No Limit vrlo dobro su krenuli Miroslav Groš i Ivica Mikulec do negdje sredine prve vožnje kad je Mikulec postao nestrpljiv na drugoj poziciji. Pokušao je proći Groša, ali su se oba dvojica izvrtili pa su ih svi prošli i njima je ostala borba za predzadnju poziciju. Mikuleca je osim toga netko u prvoj vožnji prilično dobro nabio u vozačka vrata i prag pa je on radi toga odustao od sudjelovanja u drugoj vožnji. Sve to je dobro iskoristio Ivica Tuđa pobijedivši u obje vožnje.

Još treba spomenuti Miroslava Groša i njegovu drugu vožnju u kojoj mu je puklo nešto na upravljačkom mehanizmu pa su prvi kotači dobili svaki svoj neovisni život. Jedan je htio desno, a drugi lijevo ili oba u sredinu. No i unatoč tome, Groš nije odustao i nekako je odvozio još par krugova. Doduše, svako malo se tako nabio na bankinu, jednom je skoro odgurao i suca koji mu je htio pomoći, ali odvozio je dovoljno krugova da mu se priznaju bodovi.

Eto, toliko za ovu sezonu. Sad nam preostaje dodjela nagrada za prvake u klasama, a nakon toga odmor i punjenje baterija za 2018!

Informacije o Prvenstvu Zagorja: Web Prvenstvo Zagorja

Rezultati: Web "Speed-Timing"

Slike: Facebook "Photo video by Damir Glavač"

Video: Youtube "Photo video by Damir Glavač"








Objavi komentar