PZ2016 - MX mudfest u Bedenici! 19.6.2016

Nakon otprilike mjesec dana pauze, nastavljeno je Prvenstvo Zagorja 2016 u off-road disciplinama. Druga utrka sezone je bila u Bedenici, novoj motocross stazi otvorenoj prošle godine. Vožen je motocross i mopedcross.
Vrijeme nije išlo na ruku organizatorima. Kiša je lijevala cijeli dan, prije, za vrijeme i poslije utrke i blata je naravno bilo ne do koljena nego do ušiju pa i preko njih. Unatoč svemu tome, utrka nije otkazana, ali je na kraju vožena samo jedna vožnja.
Start Amater MX2

Za vozače vrlo teški uvjeti, za gledatelje malo lakši jer smo stajali dolje kraj staze na polju, pod kišobranima, a bio je montiran i jedan veliki ugostiteljski šator te dva manja pod kojima se lako moglo zaštiti od kiše i blata te uživati u vožnjama. A sve vožnje su bile atraktivne jer u blatu drugačije niti ne mogu biti! Podsjetilo me to na utrku iz Savskog Marofa pred 2-3 godine kad su bili skoro jednako blatni uvjeti. Utrke su po satnici trebale početi u 13h, ali je start pomaknut na 13:30 jer se očekivalo da će se kiša malo smiriti.

Prvi su na start izašli Pro MX2 i Pro MX Open. Oni su jači i utreniraniji pa su trebali rasčistiti blato, međutim protiv kiše koja je non-stop padala nije bilo pomoći. U par navrata se smanjila pa čak i skoro prestala da bi onda opet za nekoliko minuta počela padati još jače. Ovako napisano, izgleda kao velika naporna gnjavaža, ali je bilo baš suprotno, sve je bilo vrlo zanimljivo za gledanje. Ne znam da li bi se vozači složili s time :-) Krajnji rezultat i pozicija su nekako pali u drugi plan, jer je najbitnije bilo proći stazu bez da se srušiš negdje u blato. Staza je bila skraćena, nisu se vozile dvije najgornje trake, što je u stvari i dobro jer smo s ostatkom dobili skoro 100% preglednost staze. Jedino je tu na vrhu zbog tog kraćenja bio jedan malo neprirodan nagli lijevi zavoj direktno na hupseru i preko kojeg su se vozači spuštali puževom brzinom.
Pro MX Open S lijeva: 2. zamjenski Ivica Jakopec, 1. Renato Sokolović, 3. Boštjan Milat

Kakva će biti utrka vidjelo se već prve sekunde nakon starta kad je blato letjelo desetak metara uvis i natrag iza vozača. Jadan držač startne rampe mislim da je osjetio kako je zidu kad ga zidari žbukaju, puta deset :-)

Na startnoj rampi Pro klase se pojavilo 8 vozača iako ih je na jutarnjem treningu bilo 13. Na startu se najbolje snašao Vedran Groš, ali je vodstvo kasnije preuzeo Renato Sokolović koji je na kraju bio ukupno najbolji te najbolji u MX Open. Drugi u MX Open je bio Ivica Jakopec, a treći Boštjan Milat.

U Pro MX2 pobjeda za Filipa Panđića, drugo mjesto za domaćina utrke Filipa Vragotuka, a treći je bio Žan Brinovšek. Bilo je nekoliko padova, ali ništa strašno.
Pro MX2 S lijeva: 2. Filip Vragotuk, 1. Filip Panđić, 3. Žan Brinovšek

Nakon njih su krenuli Amateri, bilo ih je više pa su odvojeno vozili MX2 i Open. U MX2 je bilo 13 vozača (16 na treningu) a pobijedio je Ambrož Vahen iz Slovenije, drugi je bio Rok Gril, također iz Slovenije, a treći Ivan Krajačić. U ovom trenutku je staza bila već prilično raskopana, posebno na zavoju prije ciljnog skoka gdje se pojavilo par kolotečina možda i po 20-30 cm dubine punih vode i blata.

Amater MX2 S lijeva: 2. Rok Gril, 1. Ambrož Vahen, 3. Ivan Krajačić

Sljedeći su bili Amter MX Open sa 8 vozača (11 na treningu). Pobjeda ponovo za slovenskog vozača Davida Babiča, drugo mjesto također slovenski vozač Sandi Jelčič, a treće mjesto za hrvatskog vozača Matiju Haraminu.

Amater MX Open S Lijeva: 3. Matija Haramina, 1. David Babič, 2. Sandi Jelčič

Haramina je lud! Ali ono, u onom pravom pozitivnom smislu. S obzirom da sam snimao utrke iz gledališta, njega su ljudi oko mene najviše komentirali i bili najzadovoljniji njegovom vožnjom. Krenuo je najbolje na startu, pa je padao, pa opet jurio naprijed, pa padao, pa vozio izvan staze, pa skakao, jurio...! Vozio je bez kompromisa, na glavu pa što bude, a za to je na kraju nagrađen i pljeskom publike! Naravno da ima i drugih dobrih vozača, naročito ovi koji osvajaju prve pozicije, ali Haramina mi je ove godine posebno atraktivan pa si ne mogu pomoći opet ga ne spomenuti. Bravo!

Veterana i MX85 se okupio lijepi broj, 12, ali samo na treningu. Od utrke su odustali svi veterani osim Marijana Vurneka tako da je na kraju trka vožena s 4 vozača. Prvi u Veteranima je tako naravno bio Marijan Vurnek, a u MX85 Pažić Borna, drugi Jakopec Kristian, a treći Štefanek Antonio. MX85 su imali prilično problema pri svladavanju staze, bilo je padova, driftanja, sklizanja, guranja po stazi ali nekako su došli do kraja. I Vurnek je imao nekoliko padova ali se nije dao smesti i odvozio je sve. Oni su vozili po još malo više skraćenoj stazi.

MX Veterani & MX85

I za kraj su došli mopedi i MX65. Mislio sam da oni možda niti neće voziti, ali je odlučeno da će voziti samo dolje u krug oko startne ravnine što je bilo jedino moguće i logično. Staza je već bila previše raskopana, blatna i mokra da bi uspjeli savladati ikakav uspon.
Na startu se pojavilo 6 mopeda i 3 MX65. Mislim da vozači iz ovih kategorija ne vole da se uz njih veže riječ "zabavno", ali utrka je bila odlična i zabavna. S obzirom da su išli u krug, na svakom dijelu tog kruga se nešto dešavalo, jedni su padali, drugi su se klizali, treći naguravali, četvrti dizali motore iz blata. Puno događanja na malom prostoru, a kad nešto staviš negdje gdje mu baš nije prirodna i logična pozicija (Tomos motor u blatu do koljena) onda iz toga može izaći brdo zabavnih stvari. Dečki i cure nemojte se ljutiti za ovo, na sljedećoj stazi s "normalnim" uvjetima opet vas u komentaru vraćam u ozbiljnu kategoriju!
U mopedima pobjeda za sitnog ali dinamitnog Matiju Duža, druga pozicija za Nikolu Šumigu, a treća za Luku Tuđa.
U MX65 Luka Kunić nije ni u jednom trenu doveo pobjedu u pitanje, drugu poziciju osvojila je Enola Šamu, a treću Zala Stergar. Luka, jesi ti vidio da je bilo blato!?
Mopedcross & MX65

Za kraj nekoliko riječi o organizaciji. U teškim vremenskim uvjetima ne mogu naći ni jednu zamjerku, odnosno rekao bi da se uopće nije ni na čemu osjetilo u kakvim uvjetima se odvija natjecanje. Najave utrke su bile redovne i informativne, putokazi do staza izvješeni i vidljivi, objavljena je i satnica par dana prije. Ne smijem zaboraviti on-line predprijave za utrku! Razglas je radio, mjerenje rezultata je bilo elektronski preko transpondera pa se u svakom trenutku znalo tko je na kojoj poziciji pa je i komentatoru, Emilu Turjaku bilo lako komentirati i izvještavati gledatelje što se trenutno dešava na stazi. S obzirom da su vozači nakon 2-3 zavoja bili svi u blatu i teško ih je bilo prepoznati, to je svakako dobro došlo. Jedino ako ću malo cjepidlačiti, onda bi rekao da su organizatori morali na sam dan utrke na fejsu napraviti objavu vozi li se utrka ili ne. Zvalo me par ljudi, a i ja neke, da se informiramo hoće li utrka možda biti odgođena ili se vozi. Mislim da bi s takvom objavom možda došlo još nešto gledatelja, ovako ih je bilo dosta manje nego prošle godine, ali opet donekle dovoljno da se lijepo ispuni donji dio staze.

Jedino mi se čini da su podijeljena mišljenja da li se u ovakvim uvjetima trebalo voziti ili je utrku trebalo odgoditi. Ne znam što reći, nekako se ne mogu odlučiti što reći, "nit vrti ni mimo". Ako bi ovo gledao samo kao na jednu neovisnu utrku onda bi bez pardona rekao nek se vozi, a sad kad je u sklopu PZ onda na kraju imam nekakav čudni nedorećeni osjećaj. S jedne strane su vožnje bile vrlo zanimljive i nije mi žao što sam došao, a s druge strane dosta vozača nije vozilo što mi je također potpuno razumljivo. Nitko ne želi riskirati nekakvu ozljedu pa da se "sredi" i bude u "kranku" sljedećih tjedana ili mjeseci.

Sad kad sam još jednom pročitao sve što sam gore napisao, nisam siguran jesam li na dobar način uspio prenijeti sva događanja na stazi. Možda se čini da je sve ovo bila velika tlaka i napor za sve, ali mislim da je bilo baš suprotno. Vožnje u blatu su daleko zabavnije i atraktivnije od onih po suhom. Na suhom se praši i svi lete po stazi, ne možeš sve niti pratiti, a u blatu je sve sporije, blato leti na sve strane, voda šprica, vozači i motori dobivaju neobične putanje i izgledaju kao da su stigli s neke druge planete! Mislim da može biti žao svakom tko je propustio utrku u Bedenici. Prašine se lako nađe na većini staza, ali ovakvo blato samo jednom u par godina!

Kako je to sve skupa izgledalo možete vidjeti na donjim linkovima:
PZ2016 Pro MX2/Open, Bedenica, 19.6.2016, HD

PZ2016 Amater MX2, Bedenica, 19.6.2016, HD

PZ2016 Amater MX Open, Bedenica, 19.6.2016, HD

PZ2016 Veterani & MX85, Bedenica, 19.6.2016, HD

PZ2016 Mopedcross & MX65, Bedenica, 19.6.2016, HD

Sve informacije o Prvenstvu Zagorja možete pronaći na linku:
http://prvenstvozagorja.blogspot.hr/







Objavi komentar