MX Zabok, Slovensko Hrvatska bitka u motocrossu! 21.8.2016

Sad sam u fazi pisanja ovakvih "dramatičnih" naslova, pa kad me to prođe vraćamo se na staro :-) U nedjelju, 21.8.2016 je u Zaboku vožena zajednička utrka hrvatskog i slovenskog prvenstva u motocrossu. Pohvaljujem takve zajedničke utrke jer se skupi velik broj vozača, konkurencija je strašna i svi moraju, htjeli ne htjeli, iz sebe izvući i više nego su mislili da mogu.
Već to bi trebao biti dovoljan mamac za publiku, a ako spomenemo da je na trci bio i prošlogodišnji svjetski prvak u MX2 klasi, a vjerojatno i ovogodišnji u MXGP klasi, Tim Gajser, onda ne vidim razloga da netko ostane doma. Gledatelja je bilo dosta, lijepo su popunili prostor oko staze, ali nekako mi se čini da ih je ipak moglo biti malo više. Mora se uzeti u obzir i da je prostor staze u Zaboku dosta velik pa se i velik broj gledatelja lako "rasprši" na tom prostoru.

Staza i okoliš su bili super uređeni, čak je očišćen i onaj dio lijevo od prvog zavoja koji je do sad bio zarastao u šikaru koja je dosta kvarila preglednost. Sad se sa svake pozicije može vidjeti skoro cijela staza. Dva dana prije trke je lijevala kiša, a na sam dan trke je bilo dosta oblačno vrijeme uz povremene naznake sunca, ali je isto tako u jednom trenutku palo par kapi kiše, pa se to opet smirilo da bi pred kraj zadnje trke počela padati kiša. Uglavnom, vrijeme za poželjeti!

Reklama utrke je bila vrlo dobra, nemam prigovora, mislim da je svatko bez velikog truda mogao lako saznati tko, što, kako, kada i gdje.

Kao i obično, prije službenog otvorenja utrke u 13:00h, vožene su utrke B ligaša, Veterana i dijela "malih" klasa, a nakon otvorenja nastavak "manjih" i Pro klasa. To je tako standardno na utrkama Prvenstva Hrvatske, makar se meni to baš i ne sviđa. Ti koji voze prije službenog početka imaju manje gledatelja jer na plakatima piše vrijeme službenog početka, a do tad se već voze 2-3-4 vožnje. Po meni bi bilo bolje da je službeni početak ranije i onda se kreće sa svim klasama. Al' dobro, neću inzistirati :-)

Do službenog otvorenja, svoje 1. vožnje su odradili Hr B Liga MX Open i Slo R3 (15 vozača), zatim Hr B Liga MX2 te Slo i Hr veterani u svim klasama (31 vozač). Nakon njih su krenuli malci iz MX50 klase (12 vozača), a zadnja trka prije službenog otvorenja je bila MX65 (13 vozača). Prve vožnje su nakon otvorenja odradili prvo MX85 (9 vozača), a na kraju i najjača klasa 125 2T, MX2 i MX Open (31 vozač).

S obzirom na tako veliki broj natjecatelja (111) te puno klasa zbrajajući Hr i Slo, razumijeti ćete da nisam uz foto i video mogao još i pratiti razvoj događaja na stazi, pa ću samo ukratko napisati par rečenica prvenstveno vezano uz ukupni poredak u vožnjama. U stvari mi je i taj ukupni poredak u trci, nevezano uz to o kojoj klasi se radi te je li vozač iz Slo ili Hr, zanimljiviji za promatranje jer se lakše dobije dojam tko je "najjači".

A u Pro klasi je svakako najjači bio Tim Gajser. Svaka čast svima, ali mislim da nitko od vozača nije očekivao da bi ga mogao pobijediti. Čovjek je ipak na prvom mjestu svjetskog prvenstva u motocrossu MXGP! Odlično je odvozio naš Matija Kelava koji je u obje vožnje bio drugi. Treći je ukupno završio još jedan slovenski vozač, Jernej Irt.

U MX2 klasi prvi je bio opet slovenski vozač Peter Irt, drugi naš Luka Crnković, a treći opet slovenac Bubnič Miha.

U MX50 klasi prvo mjesto za mađarskog vozača Adam Horvath, drugi naš Dario Plantaš i treći slovenski vozač Lukas Osek.

U MX65 prvi ponovo mađarski vozač Noel Zanocz, drugi slovenski vozač Jaka Peklaj, a treći naš Luka Kunić.

U veteranima i B250 u obje vožnje su prve dvije pozicije s dosta velikom prednošću pred ostatkom ekipe zauzeli slovenski vozači Borut Koščak i Bogomir Gajser.

U B Open i R3 prve tri pozicije identične u obje vožnje, naravno opet Slovenci :-) Denis Jakša, Žan Žalar i Perčič Davor.

U MX85 konačno hrvatski vozač na pobjedničkoj poziciji, Nikola Hranić. Drugi Matevž Robek, a treći Gašper Polajžer.
Sve u svemu rekao bi da je dan bio nešto uspješniji za slovenske vozače. Čini se da puno znači kad imaš jednog vozača u vrhu svjetske klase jer to automatski povlači i sve ostale da budu još bolji.

To bi bilo to. Prilično šturi izvještaj u odnosu kako se inače znam raspisati, ali bolje i ovo nego ništa.


Foto i video materijale možete pronaći na:

Foto:
Facebook - Photo Video by Damir Glavač

Video:
Youtube - Damir Glavac AutoMoto FotoVideo 


Svi rezultate su na donjem linku:
MX Zabok, 21.8.2016 rezultati



Objavi komentar