RALLY: 5. INA Rally Kumrovec - prolog Terme Tuhelj, 4.3.2016

Već drugi put za redom je na parkiralištu kupališta Tuheljske toplice vožen prolog kao uvertira u "5. INA Rally Kumrovec". Prolog je vožen u petak 4.3.2016, a sam rally je vožen dan kasnije, u subotu 5.3.2016 na cestama u okolici Kumrovca.

1. mjesto prologa: Antal Kovacs - Gergo Istovics, Ford Fiesta R5 (HUN)


Prolog je bio rekreativnog karaktera u smislu da se nije bodovao za ukupni poredak u rallyu, ali nije zbog toga bio ništa manje atraktivan. Bila je to i dobra prilika posadama da provjere da li je auto u potpunosti spreman za sutrašnje prave relijaške napore ili treba napraviti još kakve noćne dorade. Ideju o prologu sam već prilično nahvalio prošle godine, a moram ga i ove. Sve se dešava na jednom mjestu, na stazi su u svakom trenutku barem dva-tri auta, a servisno parkiralište je odmah uz stazu tako da je sve jako koncentrirano i zanimljivo za gledanje. Okupilo se puno gledatelja i mislim da su svi mogli naći nešto za sebe.

2. mjesto prologa: Zoltan Lencse -Tamas Hofbauer, Ford Fiesta R5 (HUN)





Prednost prve utrke sezone je što su svi auti još čitavi pa je na rallyu bilo prijavljeno ukupno 70 posada, velik broj za hrvatske prilike, a sudjelovao je i veliki broj inozemnih vozača. Bilo je jako puno atraktivnih i moćnih strojeva, Ford Fiesta R5, Peugeot 208 R2, Mitsubishi Lancer EVO... Uvijek je nezgodno nekoga izdvajati, ali mene trenutno najviše impresioniraju Fieste R5. Ti auti i brutalno idu i brutalno izgledaju! Mrak!

3. mjesto prologa: Rok Turk - Martina Lazar, Peugeot 208 R2 (SLO)


U prologu su se vozile dvije vožnje, svaka po 3 kruga. Kako je ovogodišnji rally bio u ranijem terminu od prošlogodišnjeg, dan je bio kraći pa je i prva vožnja startala ranije, u 16:45. Na nju nisam stigao već sam došao na drugu u 19.00. Ta je već bila prava noćna. Malo sam bio skeptičan prema tom terminu s obzirom da još nisam radio noćno fotkanje utrke, ali na kraju je blic odradio svoje i sve je ispalo dobro. Vrijeme je bilo prohladno, ali ništa što dobra jakna i rukavice ne bi mogle srediti. Ujutro je padala kiša, u višim dijelovima i snijeg pa sam razmišljao što će me zateći na prologu. Na kraju je ispalo da su kiša i snijeg do popodneva prestali, a pokazalo se i nešto sunca pa se do druge vožnje većina parkinga osušila.

4. mjesto prologa: Janos Szilagyi - Katarina Husnjak, Mitsubishi Lancer EVO IX (HR)



Druga vožnja je krenula obrnutim redoslijedom ovisno o vremenu ostvarenom u prvoj vožnji. Znači od najslabijih prema najbržima. S obzirom da su auti kretali vrlo brzo jedan iza drugog, u svakom trenutku su na stazi bila barem 2 auta, u nekim trenucima i 3 što je izgledalo vrlo atraktivno. Možda se na nekim dijelovima staze sami auti nisu baš najbolje vidjeli od njihovih jakih svjetala i malo slabije rasvjete po cijelom parkingu, ali ne toliko da bi umanjilo uživanje u vožnjama. Na dosta zavoja se moglo vidjeti iskrenje kočnica zbog naglog i jakog kočenja.

5. mjesto prologa: Daniel Šaškin - Saša Bitterman, Mitsubishi Lancer EVO X (HR)






Spomenuo sam na početku veliki broj prijavljenih posada. Ove godine je raspored utrka Prvenstva Hrvatske složen tako da je otvorenje sezone bilo u Kumrovcu, a uz taj faktor početka sezone i spremne aute, mora se spomenuti i odlična organizacija koja je također zaslužna za veliki broj prijavljenih posada. Reklama je bila besprijekorna, evo svijećom tražim neki nedostatak, ali ne nalazim ništa. Jednostavno nisam imao potrebu tražiti nikakvu informaciju o rallyu jer je sve samo od sebe dolazilo do mene. Već par mjeseci prije utrke je svako malo na fejsu iskočio nekakav post o utrci, čak sam si u nekim trenucima mislio "daj malo lakše da se ne presaugate do utrke :-)", a u danima prije utrke je sve bilo maksimalno intenzivirano pa su objave išle i preko jumbo plakata, radija i televizije. Kao šećer na kraju ću spomenuti i Android aplikaciju za praćenje rezultata i svih detalja oko rallya!

Ponos ExYu industrije: Andrej Mrak - Darko Vončina, Zastava 850 (SLO)




Iako nisam bio na samom rallyu u subotu, prema slikama vidim da je bilo jako puno gledatelja oko staze tako da za organizatore nemam što drugo reći osim bravo!

Odličan rally i odlična organizacija! Kraj.


Slike s prologa možete pronaći na donjim linkovima:
Rally Kumrovec 2015 - prolog parking
Rally Kumrovec 2015 - prolog utrka

Ukupne rezultate te ostale zanimljive informacije možete pronaći na web stranici rallya:
Rally Kumrovec


Objavi komentar