PZ2015 - Motocross utrka na Marofu ponovo oduševila!, 27.9.2015

Možda će netko pomisliti, "...ovom Glavaču je sve super...", ali što mogu kad sam pozitivno orjentiran :-) Na fantastično pripremljenoj stazi "Marof" u Bedekovčini prisustvovali smo troboju hrvatskih, slovenskih i zagorskih vozača.

Bilo ih je puno u svim kategorijama, ukupno 64. Čak je i inače spojenih MX85 i Veterana bilo dovoljno da odvezu svaki svoju trku zasebno. I broj mopeda se iz trke u trku povećava pa mi se čini da je i ova staza sve više prepoznata i kao moped staza.

Utrku su otvorili Amateri u klasi MX2. U obje vožnje je pobijedio Daniel Belan s brojem 17. Belan je u svim vožnjama ove sezone odnio pobjedu, a s obzirom da je zadnja utrka u Šemnici otkazana, postao je prvak za 2015. g.! Ne znam što napisati za njega, čovjek sjedne na motor, krene i s lakoćom vodi od prvog do zadnjeg kruga.

Daniel Belan (Hr), pobjednik Bedekovčine i ukupni pobjednik PZ2015 u klasi Amater MX2

Nakon njih su vozili Amateri jače klase MX Open. Pobijedio je Boštjan Milat te je i on time osigurao naslov prvaka u klasi. Ljuti protivnik ove godine mu je bio Vedran Kljak iz Zlatara i do ove trke ih je djelilo samo 5 bodova. Međutim Kljak je ovaj put odvozio nešto lošije i završio kao 4. pa je Milat postao prvak.

Boštjan Milat (Slo), pobjednik Bedekovčine i ukupni pobjednik PZ2015 u klasi Amater MX2


U klasi Veterani ovaj put čak 10 vozača! Vrlo napeta borba između Zlatana Čujka i Maria Klanjčića. U prvoj vožnji je Čujko dugo vodio, ali je sredinom trke Klanjčić preuzeo vodstvo i održao ga do kraja. U drugoj vožnji Čujko od starta drži prvu poziciju i čuva je do kraja. Pred kraj mu se Klanjčić opasno približio, ali Čujko ne popušta i tako, uz jednak broj bodova ali bolju drugu vožnju, odnosi ukupnu pobjedu dana. Klanjčić do sad nije vozio PZ i prvi je vozač koji je ove godine u jednoj vožnji uspio biti ispred Čujka. Čujko koji je ovaj put zbog kvara vozio na motoru posuđenom od Stjepana Razuma, zasluženo odnosi veteransku titulu pobjednika PZ2015!

Zlatan Čujko (Hr), pobjednik Bedekovčine i ukupni pobjednik PZ2015 u klasi Veteran
Zatim je krenulo spuštanje po klasama, prvo MX85. Vozio je i Nikola Hranić tako da je bilo jedino pitanje tko će biti od druge pozicije na dalje. U drugoj vožnji je Kristian Jakopec uspio držati vodstvo prvih pola kruga, a nakon toga Hranić preuzima vodstvo i samo povećava prednost do kraja. Hranić nije vozio sve trke tako da je ukupni pobjednik PZ 2015 Mischel Filipaj sa samo 6 bodova ispred Kristiana Jakopeca.

Nikola Hranić (Hr), pobjednik Bedekovčine u klasi MX85
Nakon njih su išli "...oni koji više nisu mali, ali nisu ni veliki, ali su dovoljno mali da...", kako to već kažu u Smogovcima, odnosno klasa MX65. Za njih bi se moglo reći "...što djeca znaju što je skok od 10 metara...". To je letjelo po zraku bez ikakvog straha! Velika borba između Mie Ribić, Matije Šterpina i Borne Pažića. Na kraju je pobjednica dana Mia Ribić zahvaljujući pobjedi u drugoj vožnji. U drugoj vožnji je vodila veliku borbu s Bornom Pažićem i tek ga je sredinom trke uspjela prestići. Pobjednik PZ-a u ovoj klasi je Luka Kunić iz Zlatar Bistrice, sa samo jednim bodom prednosti ispred Dine Lončara iz Zaboka!

Mia Ribić (Hr/BiH) i njezin karakteristični repić, pobjednica Bedekovčine u klasi MX65

Zadnji od "malih" su na redu bili mopedi i MX50. 5 mopeda i 3 mala zujavca od 50 kubika. Ponavljam se kao papiga, ali što mogu kad Gabrijel Majdak iz Konjščine nastavlja po svom. Ne da čovjek nikome na najviše postolje. Pobjeda u obje vožnje.

Gabrijel Majdak (Hr), pobjednik Bedekovčine i pobjednik PZ2015 u klasi Moped

MX50 je vožena jednom ove godine, također u Bedekovčini kada je kao i sad pobijedio Antonio Blažeković. Znači, prvak u klasi. Drugi je bio Dario Plantaš a treći Šimun Ivandić.

Antonio Blažeković (Hr), pobjednik Bedekovčine i pobjednik PZ2015 u klasi MX50

A za kraj je ostala najjača klasa, Pro vozači MX2 i Open. Vozili su zajedno. Bez da ikoga manje podržavam, ali ovo je ipak klasa za sebe i to se vidjelo i čulo na stazi. Kad su oni krenuli sve je grmjelo i tu je bio "gas do daske"! Iako u slabijoj klasi MX2, Anej Doplihar je suvereno pobijedio u obje vožnje. Vidjelo se odmah kad je krenuo da će ga teško itko stići. Iako ovaj put nije vozio, Filip Vragotuk je zadržao prednost i postao prvakom klase Pro MX2.

Anej Doplihar (Slo), pobjednik Bedekovčine u klasi Pro MX2
Mene osobno je najviše impresionirao pobjednik Pro MX Open klase, Dejan Zver. Taj čovjek je stvarno vozio u skladu sa svojim prezimenom :-) Njegove parade po zraku su ostavljale bez daha. Imao sam osjećaj da mu malo nedostaje da se na nekom skoku okrene za 360 stupnjeva! U drugoj vožnji je bilo posebno zanimljivo vidjeti "vlakić" od četvorice vozača (Vedran Groš, Igor Ermakora, Neven Čorko i Luka Frigelj) koji se nadmetao dobrim dijelom trke vozeći jedan drugome na repu. Ukupni pobjednik PZ u Pro MX Open je Neven Čorko.

Dejan Zver (Slo), pobjednik Bedekovčine u klasi Pro MX Open
Za kraj moram spomenuti stazu. Prema mojoj skromnoj prosudbi, a i prema riječima par ljudi s kojima sam razgovarao, ovo je bila jedna od najbolje pripremljenih staza u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Inače je jako zahtjevna jer nema baš mjesta za predah, stalno je uzbrdica ili nizbrdica, zavoji i skokovi pa je kod dosta vozača tjerala strah u kosti i nije im bilo baš svejedno nastupiti. Ovaj put su je organizatori odlučili ublažiti pa su malo smanjili skokove. Doduše ja nisam primjetio razliku, ali vjerovati ću im na riječ :-) Vremenske prilike su bile da bolje nisu mogle biti. Dva dana prije trke je padala kiša koja je dobro natopila stazu pa je samo trebalo maknuti gornji sloj blata. A ispod toga je bila idealna vlažnost. U nedjelju je vrijeme bilo prohladno i oblačno, u neki trenucima čak i dosta hladno s hladnim vjetrom. Sve to je doprinjelo tome da je staza bila fantastična, ni pretvrda ni premekana, taman idealno kao da je bila pofrezana, nije bilo ništa prašine. Mislim da bolja nije mogla biti.

Gledatelja je bilo prilično, možda nešto manje nego na ljetnoj utrci, ali i dalje veliki broj. Kao i uvijek, bili su smješteni uglavnom u šumi iza starta i kraj prvog velikog skoka na uzbrdici.

Reklama i organizacija besprijekorne! Tomislav Mohač i Emil Turjak fantastičan voditeljski par, nešto kao Helga i Oliver za 21. stoljeće :-) Vlado Groš i ekipa ponovo su na stazama stare slave u organizaciji.

Slike možete pronaći na linku:
Facebook - Photo Video by Damir Glavač

Video materijali su dostupni na linku:
Youtube - Damir Glavac AutoMoto FotoVideo

Objavi komentar