PZ2017 - Utrkom u Keblu počelo Prvenstvo Zagorja! 11.6.2017

Prošlu nedjelju, 11.6.2017 je utrkom u Keblu konačno počelo dugo očekivano Prvenstvo Zagorja u off-road disciplinama za 2017! Kažem dugo očekivano jer je otvorenje trebalo biti još prije mjesec dana u Loboru, ali se ispriječilo loše vrijeme. U Keblu nije bilo kiše ni blata, ali je zato bilo jako vruće s puno prašine. Vatrogasci i radnici na održavanju su stazu svako malo zalijevali, ali je to malo pomoglo za prve trke. U drugim vožnjama se situacija donekle popravila jer se voda konačno malo upila u podlogu i bilo je puno bolje, lakše i za gledatelje i za vozače.

Okupio se ogroman broj gledatelja, meni se čini najviše do sad. Jedino je bio problem što je početak "malo" kasnio pa je gledalište bilo dupkom ispunjeno samo na prvim vožnjama, dok je na drugim vožnjama dio gledatelja počeo odlaziti. Nije im za zamjeriti jer je sve umjesto u 12h počelo u 13.30, a druge vožnje su počele negdje poslije 17h. Zadnja utrka, ženski autocross je završila u 21h. No unatoč tome, mislim da su svi mogli otići zadovoljni i ispunjenog dana. Kao i uvijek u Keblu, nije nedostajalo ića i pića, ugostiteljska ponuda je bila odlična, IMT je na dislocirani šank na brdu neprestano vozio sanduke i sanduke pive, odličan voditelj je bio Krešo Končevski, a sve je u pauzama zabavljao bend Energy.

Prvi su na stazu izašli biciklisti, a nakon njih jedna više revijalna utrka u kojoj su bili mali klinci s MX50 i jedan mali quad, da provjere stanje staze, jel dobra ili treba kakva dorada :-) Pobijedio je Jan Janković.


Prva "prava" disciplina su bili mopedi. Ukupno 7 vozača od kojih je na kraju ukupni pobjednik bio Matija Duž. Moram ih pohvaliti jer mopedi i njihovi vozači izgledaju sve profesionalnije, uređeni su, dotjerani i sa sve više MX opreme.


Dva vozača iz MX65 i tri iz MX85 su vozili zajedno. Ukupno je najbrži bio Luka Kunić, pobjedom u obje vožnje.



Sljedeći su bili Amateri MX2, MX Open i Veterani s ukupno 17 vozača. Najbolji Amater MX2 je bio Luka Leskovar, Amater MX Open Matevž Petrovčič, a najbolji Veteran je bio Uroš Ilc.


Nakon njih su na stazu izašli vozači Pro klase. Najbolji u MX2 je bio Nikola Hranić, a u Open klasi Tomislav Hrdelja. Znam da mi nećete zamjeriti što ne opisujem događaje sa staze jer ih je jednostavno teško upamtiti za sve discipline. Kad bih samo stajao sa strane i promatrao, ne znam jel bi sve upamtio, a gdje uz to što sam još fotkao i snimao. Predlažem svima koje zanimaju detalji s utrke, da je ubuduće dođu uživo pogledati ili barem neka pogledaju snimke na Youtube ;-) MX se nije bodovao za PZ jer ovo ipak nije klasična MX staza.


Prvi put do sada su se u Keblu pojavili i quadovi, 4 komada! Kako je staza od prošle godine produžena desno na brdo, otvorila se mogućnost da i oni voze. Inače bi bilo bez veze da se vrte samo dolje u krug, kako je staza prije bila. Pobjednik Brinovšek Damijan s dva prva mjesta.


Kebel je staza primarno napravljena  za autocross i buggy pa su oni bili šećer na kraju. Prvo su startali auti do 1800ccm. Ukupno ih je bilo 10 pa su startali u dva reda. To nije bio problem s obzirom da je od ove godine na svim trkama organizirana mjerna služba "Speed-timing" pa je startna lista napravljena prema vremenima s treninga. U obje vožnje je vrlo energičnom vožnjom pobijedio Davor Cvek.


Nakon prošlogodišnje sezone gdje baš i nije bilo buggy-a, ovdje smo ih na startu imali čak 5. Buggy-i su bili ušminkani i uređeni do "ibera", a u obje vožnje je pobijedio Antonio Bukal u buggy-u s Opelovim 2.0 motorom.


I za kraj regularnog dijela natjecanja smo imali aute u No Limit kategoriji. Ukupno 6 vozača. U obje vožnje je neprikosnoven s dvije pobjede bio domaćin i vlasnik staze Miroslav Groš. U prvoj vožnji mu je opasno prijetio Ivica Mikulec, ali bolje od drugog mjesta nije išlo. Prošlogodišnjem prvaku, Ivici Tuđi se u prvoj vožnji odšarafio volan, a u drugoj je ostao bez amortizera, isto kao i Mikulec koji zbog toga te zbog kvara na getribi nije ni nastupio u drugoj vožnji. Na kraju je drugu poziciju osvojio Marko Čehulić, a Tuđa treću.


A poslije regularnog dijela dolazi valjda neregularni hahaha. Šalim se. Kao i uvijek, u Keblu se utrka zatvara ženskim autocrossom. E sad, razmišljam si što napisati, ženski autocross ili pokušaj ženskog autocrossa?? Prvo je trebalo pronaći dovoljno ispravnih auta za trku, a kad ih je ipak nađen dovoljan broj, krenulo se u tražanje vozačica. Odnosno, bilo je par cura koje su odmah zauzele pozicije, dok je preostalih nekoliko trebalo malo nagovarati. No već nakon kruga zagrijavanja su stala dva auta pa je slijedilo njihovo zabavno naguravanje po stazi u pokušaju da ih se pokrene. Nakon svega je nekako uspio start trke i odvoženo je par krugova, tako da se ne prekine tradicija a i da se već ionako izraubani auti dodatno  ne unište.

Sve rezultate možete od ove godine pratiti na web stranici mjerne službe Speed-timing.

Rezultati: Web "Speed-Timing"

Slike: Facebook "Photo video by Damir Glavač"

Video: Youtube "Photo video by Damir Glavač"







Objavi komentar