MOTOCROSS - Odlična nova staza i utrka u Bedenici! 20.9.2015

Dok neke od motocross staza u vlasništvu većih klubova stagniraju ili su propale, u Zagorju ih ima nekoliko. Od ove nedjelje, 20.9.2015 imamo još jednu! I to sve zahvaljujući entuzijastima i zaljubljenicima u moto sport koji ulažu svoje slobodno vrijeme i financije u izgradnju i održavanje staza.

Novootvorena staza se nalazi u mjestu Turkovčina, općina Bedenica. Vjerojatno vam ovo ne znači puno ako ne pogledate kartu. Radi se o stazi koja se nalazi na širem području općine Zelina, na cesti između Konjščine i Komina. Točnu lokaciju možete vidjeti na linku na kraju članka.



Izgrađena je naporima poznatih motocross vozača Filipa Vragotuka i Sandya Nemčića. Prvotno planirana kao privatna staza za trening, na kraju je zahvaljući energiji i volji spomenutog dvojca koji su imali snage naći i prikladne sponzore, proširena, produljena i napravljena da može primiti veći broj natjecatelja.

Staza je dužine 1050m i prosječne širine 6m. Ne mogu za sebe reći da sam bio na velikom broju staza, ali od ovih što sam vidio po Zagorju i okolici, ova mi se vrlo sviđa. Staza nema previše velikih skokova osim glavnog na ciljnoj ravnini, ali ima vrlo puno svih drugih elemenata. Ima široki ravni dio na startu, paralelno s njim je povratna traka gdje je bila trava. Onda ima taj veliki ciljni skok, uzbrdice, nizbrdice, pa oko dijela šume, pa nekoliko skokova prema dolje, nekoliko zavoja sa bandama i špurama i taj već spomenuti travnati dio sa zavojem i šikanom... Uglavnom, jako puno zanimljivih elemenata!



Sama staza i okolica je bila lijepo uređena, pokošena trava, očišćene šikare, a sve je bilo jasno omeđeno trakama i označeno tablama. Ekipa zadužena za organizaciju utrke je obavila izvrstan posao u pripremi događaja, sve je bilo jasno i točno napisano, lokacija staze, plakati, oznake na prilaznim putevima. Satnica koja je bila objavljena je ispoštovana rekao bi u minutu, a bila je organizirana i ugostiteljska ponuda. Sjedi 5+!

Sve to je na kraju kao rezultat imalo veliki broj posjetitelja i 50-tak vozača. Staza je bila vrlo dobro pripremljena iako je pred kraj bilo i dosta prašine. Organizatori je nisu previše polijevali pred samu utrku jer je prognoza bila za kišu, ali je od toga na kraju bilo samo dosta oblaka cijeli dan. Ne zamjeram, opravdanje je prihvatljivo a bilo je i malo vjetra pa je brzo rastjerivao prašinu. A i motori su pofrezali stazu pa sam dobio nekoliko atraktivnih snimki s par metara prašine iza vozača.



Vozile se se sve klase, Amateri, Pro, MX2, Open, Veterani, MX50, MX65, MX85, a konkurencija je bila dosta jaka jer je nastupilo i dosta vozača koji voze Prvenstvo Hrvatske. Očito su Vragotuk i Nemčić obavili dobro lobiranje!

Nezahvalno je poimenice spominjati imena jer postoji "opasnost" da se nekoga zaboravi, ali htio bi spomenuti i Srećka Brleka koji je uz funkciju suca na startno/ciljnoj ravnini odradio i dobar marketinški posao reklamirajući utrku na fejsu. Sveprisutni Emil Turjak je opet standardno dobro odradio ulogu službenog spikera. A kako ne spomenuti i atraktivnu najavljivačicu!? Bila su mislim dva ponovljena starta zbog nje, valjda je zbunila vozače, neki su krenuli prerano, a neki su zaboravili stisnuti gas.












Odličan posao odradila je i mjerna služba. Iako je evidencija prolazaka rađena "na ruke", korištena je softverska podrška mjerne službe "Speed-timing" pa je sve išlo bez problema i rezultati su bili odmah printani i dostupni svima. Na utrci je bio i Zoran Joja Mioč, tajnik odbora za sport HMS-a, a u svojstvu trenera sa svojim učenicima prisustvovao je i proslavljeni hrvatski vozač Nenad Šipek.

 Prema riječima Filipa Vragotuka, plan je da se ova trka vozi svake godine pa se nadam da će se to i ostvariti!

Pobjednici po klasama:
MX50 - Dario Plantaš
MX65 - Borna Pažić
MX85 - Kristijan Jakopec
Amater MX2 - Sandy Nemčić
Amater MX Open - Boštjan Milat
Veterani - Mario Klanjčić
Pro MX2 - Filip Vragotuk
Pro MX Open - Dejan Zver

Slike možete pronaći na linku:
Facebook - Photo Video by Damir Glavač

Video materijali su dostupni na linku:
Youtube - Damir Glavac AutoMoto FotoVideo

LOKACIJA STAZE

Objavi komentar